Se enkelt indlæg
Gammel 04-03-2008, 16:09   #15
lena
Mit andet hjem K10
 
lenas avatar
 
Tilmeldingsdato: 04-08 2007
Indlæg: 612
Styrke: 18
lena er ved at flytte ind på K10lena er ved at flytte ind på K10
endelige svar på spørgsmål nr. 183 (SOU Alm. del).

Departementet
Holmens Kanal 22
1060 København K

Tlf. 3392 9300
Fax. 3393 2518
E-mail [email protected]

MKG/J.nr. 2008-22122-18
Folketingets Socialudvalg





Dato: 4. marts 2008



Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 13. februar 2008 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 183 (SOU Alm. del).


-


Spørgsmål nr. 183:

”Ministeren bedes kommentere vedlagte brev fra Statsforvaltningen Syd-danmark til Dansk Socialrådgiverforening, herunder bede Odense Kommune om at redegøre for, om der er borgere, som har fået genoptaget deres pensi-onssager på grund af de i henvendelsen omtalte problemer. Hvad vil ministe-ren gøre for at sikre tilstrækkelige ressourcer i kommunerne, således at sags-behandlerne har tid nok til at sætte sig ind i reglerne på området og udføre en god sagsbehandling?”


Svar:

Det fremgår af Statsforvaltningen Syddanmarks brev af 30. oktober 2007 til Dansk Socialrådgiverforening, at sagen vedrører Odense Kommunes praksis for behandling af ansøgninger om førtidspension.

Tilsynet med kommunerne varetages af statsforvaltningen i den region, hvori kommunen er beliggende, jf. § 47 i lov om kommunernes styrelse. Det er således Statsforvaltningen Syddanmark, der fører tilsyn med Odense Kom-mune.

Velfærdsministeriet er ikke i almindelighed klageinstans over for statsfor-valtningerne, herunder Statsforvaltningen Syddanmark, men Velfærdsmini-steriet kan af egen drift tage spørgsmål om lovligheden af kommunale dispo-sitioner eller undladelser, som statsforvaltningen har udtalt sig om, og lov-ligheden af statsforvaltningens øvrige dispositioner, op til behandling, når ministeriet skønner, at sagen er af principiel eller generel betydning eller har alvorlig karakter, jf. § 53, stk. 1, og § 53 a, stk. 1, i lov om kommunernes styrelse.

Velfærdsministeriet har i dag anmodet Statsforvaltningen Syddanmark om en udtalelse om sagen samt kopi af sagens akter til brug for ministeriets vur-dering af, om der er grundlag for, at ministeriet tager sagen op til behandling af egen drift. Velfærdsministeriet har anmodet om, at det af udtalelsen frem-går, om der er borgere i Odense Kommune, som har fået genoptaget deres pensionssager på grund af de problemer, der er omtalt i Dansk Socialrådgi-verforenings henvendelse til statsforvaltningen. Velfærdsministeriet har i den forbindelse anmodet statsforvaltningen om i fornødent omfang at ind-hente en udtalelse herom fra Odense Kommune.

Når Statsforvaltningen Syddanmarks udtalelse foreligger, vil ministeriet underrette udvalget og MF Line Barfod (EL) om udfaldet af ministeriets overvejelser i den forbindelse.

For så vidt angår spørgsmålet om ressourcer i kommunerne, kan jeg generelt oplyse, at regeringen i forbindelse med lovændringer forhandler de økono-miske og administrative konsekvenser med de kommunale parter. Kommu-nerne kompenseres således for merudgifter som følge af ny lovgivning gen-nem en forhøjelse af bloktilskuddet, jf. Det Udvidede Totalbalanceprincip. Det er herefter op til kommunerne at prioritere ressourcerne til at behandle sagerne i overensstemmelse med lovgivningens krav.

I forbindelse med indførelse af førtidspensionsreformen, blev reformens økonomiske og administrative konsekvenser også forhandlet med de kom-munale parter.

Med reformen blev der indført krav om, at en fælles sagsbehandlingsmetode, arbejdsevnemetoden, skulle anvendes i alle sager om revalidering, fleksjob og førtidspension, og der blev helt ekstraordinært afsat betydelige midler, der først og fremmest skulle anvendes til en omfattende undervisningsindsats for alle kommunale sagsbehandlere.

Det er således min opfattelse, at det er kommunernes ansvar at sørge for, at der er tilstrækkelige ressourcer til bl.a. at behandle sager om førtidspension, ligesom det er min opfattelse, at kommunerne med førtidspensionsreformen er sikret de fornødne rammer herfor.



Karen Jespersen

/ Pernille Christensen
lena er ikke logget ind   Besvar med citat