Emner: Melatonin??
Se enkelt indlæg
Gammel 26-01-2011, 08:08   #6
TimeGuest
Har ikke tid til andet end K10
 
Tilmeldingsdato: 24-04 2008
Lokation: Costa del Wassersleben
Indlæg: 2.030
Styrke: 19
TimeGuest er rigtig godt på vej
Citat:
Oprindeligt indsendt af Tassi Se meddelelser
Jeg har fået melatonin via min læge, og det var der overhovedet ingen problemer i
Prøv at spørge Timeguest - han ved en masse om melatonin
Først vil jeg lige nævne, at jeg har foreslået: Web, at der oprettes en særlig forumkategori til medicinske spørgsmål, frem for at de spørgsmål (som aktuelt) ligger og flagre rundt omkring under forskellige forumkategorier - så får vi se om Web tager forslaget til efterretning ;-)


Melatonin:
------------

Melatonin (N-acetyl-5-methoxytryptamine) er et hormon-lignende organisk molekyle / neurohomon, der findes i stort set alle levende væsner.

Stoffet blev kendt første gang i 1958 og fik navnet mela-tonin, da det er et kemisk afledningsprodukt (derivat) af sero-tonin, og da det får mela-nin kornene til at samle sig omkring cellekernen i pigmentcellerne (melanocytterne) i overhuden (epidermis).

Den kemiske formel for melatonin er: C13H16N2O2

Hos højerestående dyr, incl. mennesket, produceres melatonin i koglekirtlen (pineal gland - der sidder i hjernen), i øjet og i fordøjelseskanalen (GI tract).

Melatonin dannes (syntiseres) ud fra Serotonin, hvor det sidste led i syntesen er afhængig af tilstedeværelsen af et bestemt enzym kaldet: Acetylserotonin O-methyltransferase (forkortet: ASMT).

Hos nogle (bla.: hos ca. 65% iflg. nogle undersøgelser af gruppen: autister) ses: ASMT-produktionen nedsat pga. en særlig mutation på et par gener, der koder enzymet.


Normalproduktionen ligger normalt på ca. 0,1 mg/døgn og dannelsen af melatonin aftager gradvist med alderen.

Melatonin omsættes hos mennesket med en halveringstid (T½) i blodserum på ca. 40 - 60 minutter (måske lidt mere, afhænig af hvilke undersøgelser man læner sig op ad).


Melatonin indgår bla. i regulering af døgnrytmen, ligesom der er teorier om, at stoffet er relateret til immunsystemet og herunder har en kræfthæmmende effekt.

Melatonin har vist sig at være en potent antioxidant, der er sammenlignelig med og i nogle tilfælde bedre end de "klassiske" antioxidanter som f.eks. C-vitamin, E-vitamin, glutation, β-karotener osv.

Der ses også en blodtryksreducerende (antihypertensiv) virkning.


I flere europæiske lande kan melatonin købes som et kosttilskud (fx i England hos PharmaViva Ltd.). Dette er dog ikke tilfældet i Danmark.

I Danmark kan melatonin fås ved recept på apoteket i to former.

1. Melatonin – fast release (FR) - konventionel/almindelig-tablet

2. Melatonin – controlled release (CR) - depot-tablet

Det første produkt (fast release / konventionel) produceres af Glostrup Apotek som et såkaldet: magistrelt lægemiddel fra deres produktionsafdeling, som efter behov leveres til alle landets apoteker. Det er melatonin á 3 mg uden særlige depotegenskaber.

Prisen ligger eks. evt. tilskud på ca. kr. 200 for 100 stk. (~ 2 kr / stk)

Fast release produkter er egnet til at at falde i søvn på.


Det andet produkt (controlled release / depot) produceres af: Neurim Pharmaceuticals EEC Ltd, UK under navnet: Circadin der er et melatoninpræparat á 2 mg på depotform.

Prisen ligger eks. evt. tilskud på ca. kr. 148 for 21 stk. (~ 7 kr / stk).

Controled/slow release produkter er egnet til at vedlige holde søvnen.

Hos nogle kan der evt. være lidt "hangover" ved næste dags start pga. depot effekten.


Anvender man et lægeordineret melatoninpræparat, der handles her i landet, kan det anbefales at der forsøges med en ansøgning om tilskud efter enkelttilskuds-ordningen.


Smeltetablet: Der findes også melatonin-præparater på det udenlandske markede produceret som: smeltetabletter. Fx. MELATONIN 3mg 50 Sublingual Tablets by BIOVEA®


Hvad skal jeg være sælig opmærksom på ved brug af melatonin:

Optagelsen af melatonin forsinkes, hvis det tages sammen med fødevarer.

Melatonin bør ikke indtages sammen med alkohol, da den søvnregulerende effekt derved nedsættes.

Melatonin kan forstærke den beroligende (sedative) effekt af benzodiazepiner (Valium, Stesolid etc) og benzodiazepinlignende midler.

Et kombineret brug af Fluvoxamin og melatonin bør undgås.

Ved nedsat leverfunktion og tilstedeværelse af autoimmun lidelse, bør man ikke indtage melatonin!


Der foreligger indtil vidre ikke undersøgelser, der dokumenterer effekten af og evt. bivirkninger ved langtidsbrug (> 3 måneder) af doser under 3-6 mg/døgn - ligesom der heller ikke findes studier af langtidsvirkning ved større doser.

Vi kan derfor principielt ikke vide om en langtidsbehandling med melatonin, kan have en evt. skadelig effekt, men det ser (ud fra uvidenskabelige observationer) ikke umiddelbart ud til, at langtidsbehandling med fx 3-6 mg/døgn udgør et påtrængende problem.

For evt. bivirkninger mv. ved brug af melatonin: se indlægsseddel, Medicin.dk eller spørg lægen eller apoteket til råds.


De der anvender melatonin som et søvnforbederene produkt, vil erfare, at der sker en vis aftagning af produktets effekt over tid - og her er der så nogle der holder en pause, for efterflg. at vende tilbage til produktet efter en 2-3 uger med en forbedret oplevelse af effekten.
TimeGuest er ikke logget ind   Besvar med citat