Se enkelt indlæg
Gammel 16-12-2010, 17:59   #9
TimeGuest
Har ikke tid til andet end K10
 
Tilmeldingsdato: 24-04 2008
Lokation: Costa del Wassersleben
Indlæg: 2.030
Styrke: 19
TimeGuest er rigtig godt på vej
Citat:
Oprindeligt indsendt af truckertina Se meddelelser
Hej alle sammen ...

Har et spørgsmål ang. hvem der rent lovmæssigt kan komme med lægelige oplysninger i en sag om stop af sygedagpenge???
Det er min opfattelse, at det egentlig er ganske enkelt at svare på: Lægefaglige oplysninger kan kun tilgå en sag fra en uddannet læge, der har autorisation som læge iht. Autorisationsloven (lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed).

I og med, at den kommunale lægekonsulent i stillingen er påstået ikke at være omfattet af Autorisationloven, kan den kommunale lægekonsulent således ikke: undersøge, stille lægefaglige diagnoser og tage i behandling en borger, hvis sag er under administrativ behandling i forvaltningen.


En (fx klinisk- eller neuro-) psykologs virke er ikke omfattet af Autorisationloven, men af Lov om psykologer m.v. og en psykolog kan således pr. logik ikke stille lægefaglige diagnoser.

Omvendt er det almindeligt, at psykologer ansat på hospitalsafdelinger anvender det lægefaglige diagnosesystem, idet der tages højde for de på dette område lægelige kompetencer ved at diagnostiske overvejelser fremsættes som forslag eller lignende, hvorved der endvidere tages det fornødne forbehold med hensyn til usikkerheden ved psykiatriske diagnoser.

Det hører således til både kliniske psykologers og neuropsykologers arbejde at gøre sig overvejelser om diagnoser bl.a. i forbindelse med differentialdiagnostiske problemstillinger.

(delvis citeret efter Sundhedsvæsnets Patientklagenævns afgørelse i sag nr. 0235201 offentliggjort 20. feb 2004)


Psykologer kan således udmærket gøre sig overvejelser i relation til lægefaglige diagnoser, herunder differentialdiagnostiske overvejelser i sager der handler om en given borgers kontakt med psykologen - men overvejelsen kan vanskeligt kaldes en lægefaglig diagnose, før den er stadfæstet af en læge med autorisation iht. Autorisationsloven (og det påstås fx den kommunale lægekonsulent ikke at have).


Tillægsbemærkning:

Yderlig anført til din sag kan det undre, at sagsbehandlende myndighed ikke ønsker sagen aktuelt belyst ved at indhente lægefaglige oplysninger fra din behandlende speciallæge i psykiatri - det må dog være yderst relevant at opdatere den helbredsmæssige status før en afgørelse i sagen, skulle man synes.

Men måske handler det om økonomi (status/erklæring koster) dels at man rent faktuelt ikke ønsker sagen "forurenet" med nye oplysninger, der måske vil imødegå den agenda, som den sagsbehandlende myndighed forestiller sig gennemført/gennemtrumfet = borgeren visiteret til kontanthjælp.
TimeGuest er ikke logget ind   Besvar med citat